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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/04/2018 |
Data da última atualização: |
02/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, R. de C. B. da; ARAÚJO, M. do N.; ORNELLAS, F. L. S.; DANTAS, B. F. |
Afiliação: |
RITA DE CÁSSIA BARBOSA DA SILVA; MARCELO DO NASCIMENTO ARAUJO; FÁBIO LUIZ SANTOS ORNELLAS, Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, BA; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA. |
Título: |
Thermal stress and physiological changes in watermelon seeds. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 48, n. 1, p. 66-74, jan./mar. 2018. |
ISSN: |
1983-4063 |
DOI: |
10.1590/1983-40632018v4850404 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Given that watermelon is a crop widespread around the world, there is considerable interest in verifying how its seeds physiologically behave under unfavorable temperature conditions. This study aimed to evaluate the biochemical changes mobilization and reserves degradation, as well as the enzyme activity, during seed germination and initial growth of watermelon seedlings subjected to thermal stress, using temperature, germination percentage, germination rate and relative germination frequency over the incubation time as evaluation parameters. The experimental design was completely randomized, in a 5 x 3 factorial scheme, with five temperatures (17 ºC, 20 ºC, 25 ºC, 30 ºC and 35 ºC) and three cultivars (Charleston Gray, Fairfax and Crimson Sweet), with 4 replicates of 50 seeds. Germination, seedling growth, reserve degradation and stress protection system were evaluated. Thermal stress caused deleterious effects on watermelon seeds with germination capacity at well defined temperature limits, being 25 ºC the ideal temperature, with the highest percentage of normal seedlings. Sub- (17 ºC) and supra-optimal (30 ºC) temperatures presented more than 80 % of abnormal seedlings. The α-amylase enzyme activity is intense only at the beginning of germination. Under thermal stress, the proline contents increase mainly in the cotyledons. |
Palavras-Chave: |
Enzymatic activity. |
Thesagro: |
Atividade Enzimática; Citrullus Lanatus; Fisiologia; Germinação; Melancia; Semente. |
Thesaurus Nal: |
Germination. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176020/1/Barbara-2018.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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URL |
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Registros recuperados : 29 | |
10. | | AZEVEDO, M. dos S. F. R. de; VIRGÍNIO FILHO, E. de M.; ROUWS, J. R. C. Diversidade da comunidade de plantas invasoras em sistemas agroflorestais com café em Turrialba, Costa Rica. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 7, p. 825-834, jul. 2008. Título em inglês: Diversity of weed community in agroforestry systems with coffee in Turrialba, Costa Rica.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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12. | | AZEVEDO, M. dos S. F. R. de; CASALI, V. W. D.; CARDOSO, A. M.; RUIZ, H. A. Teores de nutrientes em duas cultivares de alface adubadas com composto orgânico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 8, p. 1035-1039, ago. 1995. Título em inglês: Nutrient contents of two lettuce cultivars fertilized with organic compost.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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17. | | BARBOSA, J. S.; AZEVEDO, M. dos S. F. R. de; MENDONÇA, M. M. de; UZEDA, M. C. A importância das feiras para o fortalecimento da agricultura urbana no Município do Rio de Janeiro. In: ARAUJO, F. de CA. D.; DIAS, A. (org.). Ensino, pesquisa e extensão em agroecologia e agricultura orgânica: dez anos do Programa de Pós-Graduação em Agricultura Orgânica. Seropédica: PPGAO, 2022. Comissão Editorial: Adriana Maria de Aquino, Anelise Dias, Higino Marcos Lopes, Maria Fernanda de Albuquerque, Costa Fonseca, Renato Linhares de Assis. p. 188-200Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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18. | | COELHO, R. A.; AZEVEDO, M. dos S. F. R. de; ESPINDOLA, J. A. A.; ROUWS, J. R. C. Influência do sombreamento com leguminosas arbóreas sobre a população de plantas espontâneas em área cultivada com cafeeiro (Coffea canephora). Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2004. 4 p. Trabalho apresentado na XIV Jornada Científica, UFRRJ, Seropédica, RJ, 30/11 a 03/12/2004. Apresentado também no Coelho, Renato Alves ; Azevedo, Marta dos Santos Freire Ricci de ; Espíndola, José Antônio Azevedo ; Costa, Janaina RibeiroTipo: Folder/Folheto/Cartilha |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 29 | |
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